Dit heb je altijd al willen weten over een ecosysteem!

Hoewel ecosystemen erg populair zijn en er in veel huishoudens wel eentje staat te pronken, bestaan er ook nog steeds veel vragen over het ecosysteem. Want hoe werkt een ecosysteem? Kan ik een ecosysteem zelf gemakkelijk in elkaar zetten? en kan ik mijn planten snoeien als ze te groot worden? Wij hebben alle veel gestelde vragen verzameld en geven jouw het verlossende antwoord. Na het lezen van deze blog weet jij alle ins en outs van deze groene mini wereldjes!


Kan ik ook een ecosysteem in elkaar zetten als ik geen groene vingers heb?


Dit is By far de meest gestelde vraag. En het antwoord is ja! Het maken van een ecosysteem ik super gemakkelijk wanneer je alle spullen hiervoor in huis hebt. Iedereen kan een ecosysteem in elkaar zetten. Zelfs als je geen groene vingers hebt. Wanneer je een ecosysteem bij Growing Concepts koopt zitten alle benodigde spullen hier al bij. Denk aan glaswerk, planten, mos en aarde. Daarnaast krijg je een uitgebreid magazine. Hierin zijn, naast de handleiding, ook andere leuke artikelen over de collectie van Growing Concepts terug te vinden.


Hoe werkt een ecosysteem?


Hoe een ecosysteem, of ook wel terrarium genoemd, precies werkt is een vrij scheikundig proces. We leggen het hier op een gemakkelijke manier uit! Fotosynthese is een proces waarbij planten zelf zuurstof kunnen aanmaken. Het water in de grond wordt opgenomen door de wortels. Na de fotosynthese zullen de bladeren van de planten het water afgeven in de vorm van waterdamp. De waterdamp condenseert tegen de glazen wand van de pot en druppelt vervolgens naar de grond waar het water weer opgenomen kan worden door de wortels. Dit proces blijft zich, net zo als in de natuur, constant herhalen.

Ecosysteem

Heeft mijn ecosysteem verzorging nodig?


Omdat een ecosysteem zijn eigen micro-klimaat ontwikkeld heeft het nauwelijks onderhoudt nodig en hoef je hem bijvoorbeeld ook geen water te geven. Mocht je toch het idee hebben dat de planten wel wat extra vocht kunnen gebruiken? Dan zou je ze eens per halfjaar 5 to 10 cl water kunnen geven. Verder raden we aan het ecosysteem om de twee weken een kwartslag te draaien, zo krijgen alle planten gelijkmatig en voldoende licht.


"iedereen kan een ecosysteem in elkaar zetten, zelfs zonder groene vingers!”

Waar kan ik het ecosysteem het beste neerzetten?


Het ecosysteem is bedoelt voor binnenshuis. Het juiste licht is hierbij erg belangrijk. Zo krijgt jouw ecosysteem het te warm wanneer hij vol in de zon staat. Zet hem daarom in een ruimte met voldoende daglicht maar nooit in direct zonlicht of in de buurt van andere warmtebronnen, zoals een verwarming of felle spots. Extra tip: Ramen op het noorden zorgen vaak voor net iets te weinig licht.

Ecosysteem

Kan ik de planten snoeien wanneer ze te groot worden?


Het kan gebeuren dat jouw planten het zo goed doen, dat ze te groot groeien voor het glaswerk. In dit geval kan je de plant bijsnoeien tot de oorspronkelijke grootte. Knip de takjes net boven een bladaanzet bij. Laat het terrarium daarna 24 uur openstaan, zodat de plant(en) goed kunnen helen.Voor het bijsnoeien van de planten verkopen wij een handig stekschaartje

Zijn jouw planten echt aan vervaging toe? Dan kan je altijd een navul pakket kopen. Hierin vind je alle benodigdheden om jouw ecosysteem een totale opfrisbeurt te geven.


Mijn ecosysteem condenseert overmatig, is dit normaal?

Een gezond ecosysteem condenseert gedurende 24 uur in meer en mindere mate. Is de gehele pot beslagen en bedruppeld? Dan is dit een teken dat het te warm is en het systeem deze warmte niet kwijt kan. Zet de pot in dat geval twaalf uur lang open. Blijft het probleem zich voordoen? Verplaats de pot dan naar een andere plek in huis, bijvoorbeeld de noordzijde waar het minder licht en warm is.


Ik wil jullie ecosysteem cadeau geven. Hoe lang kan ik de planten in de dichte doos laten zitten?


Het is altijd leuk om iemand te verassen met een Growing Concepts ecosysteem. Duurt het nog even voordat je ecosysteem aan iemand overhandigd? Dan raden wij je aan de plant(en) uit de doos én uit de verpakking te halen, deze water te geven en op een lichte plaats in huis te bewaren totdat je het cadeau gaat overhandigen. Je kunt er ook voor kiezen om het DIY-pakket alvast zelf in elkaar te zetten en al compleet geïnstalleerd aan de ontvanger cadeau te geven.

Is het na het lezen van al deze antwoorden gaan kriebelen en wil jij ook snel aan de slag met het maken van een ecosysteem? Dat snappen we natuurlijk helemaal! Het is namelijk een leuke bezigheid om hem in elkaar te zetten. En staat hij eenmaal? Dan heb je er jarenlang plezier van zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Het leuke is dat de planten blijven groeien en jouw mini-wereldje steeds veranderd. Op deze manier raak je er nooit op uitgekeken! 

Shop hier snel jouw ecosysteem! Staat het Growing Concepts ecosysteem eenmaal in jouw huis te pronken? Deel dan een foto op socialmedia en tagg ons; @growingconcepts. Dit vinden wij super leuk om terug te zien!


Ecosysteem
Ecosysteem

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Example blog post
Example blog post
Example blog post