Creatief met karton: zo geef je jouw Growing Concepts-verpakking een tweede leven

Een online bestelling ontvangen? Denk dan even na voor je de kartonnen dozen zomaar bij het oud papier gooit: waarom iets weggooien dat nog bruikbaar is? Wij verzamelden de leukste ideeën om jouw verpakkingsmateriaal een tweede leven te geven.


Pakketjes versturen

De meest voor de hand liggende manier om een gebruikte kartonnen doos te recyclen, is natuurlijk voor het verzenden van je eigen pakketjes. Van spullen die je tweedehands verkoopt tot een verrassing voor de verjaardag van een vriendin. Altijd handig dus om wat dozen in verschillende formaten op voorraad te hebben! Zo kun je de spullen veilig verpakken én het scheelt je weer een loopje naar de supermarkt. Verwijder de etiketten en versier de doos eventueel voordat je ‘m verstuurt. Niet alleen de ontvanger zal hier blij mee zijn, maar ook het milieu. 


Fantasievol speelhuisje

Voor wie nog een stapje verder wil gaan, is er het concept ‘upcycling’. Oftewel: geef de  verpakking een nieuwe functie. Kinderen hebben echt geen duur speelgoed nodig om zich te vermaken. Met een kartonnen doos zijn ze uren zoet! Zeker wanneer je jouw Growing Concepts-verpakking omtovert tot een vrolijk speelhuisje. Snijd ramen uit het karton, maak luikjes die open en dicht kunnen en een echte deur. Speelplezier gegarandeerd! Geen kinderen, wel een kat in huis? Poezen zijn, net als peuters, dol op kartonnen dozen. Verstop een paar speelgoedmuizen in het huisje, leg er een zacht kussen in en je hebt de gelukkigste kat op aarde!


Zelfgemaakte kaarten

Er gaat niets boven een zelfgemaakt en handgeschreven kaartje. Dus wat is er mooier dan om jouw oude verpakkingsmateriaal te gebruiken om een mooie boodschap op te schrijven? Kartonnen ‘ansichtkaarten’ zijn stevig genoeg om zonder envelop te verzenden. Maak er een echt kunstwerkje van, bijvoorbeeld door bladeren als stempels te gebruiken. Hoe? Simpel: verzamel verschillend gevormde bladeren en beschilder die aan één zijde. Druk het blad vervolgens met de beschilderde kant op het karton. Let erop dat het blad niet verschuift terwijl je het er voorzichtig afhaalt, dan wordt het resultaat het mooist!


Karton tegen onkruid

Het aanleggen van een eigen kruiden- of groentetuin is helemaal hip. Maar hoe zorg je ervoor dat er geen onkruid gaat groeien? Dé truc om jouw nieuw aangelegde moestuin onkruidvrij te houden: met grote vellen karton! Gebruik bruin karton en verwijder van tevoren alle etiketten en plakstrips. Maak de vellen karton nat en leg ze vervolgens op een vochtige bodem. Zorg ervoor dat de vellen elkaar ruim overlappen. Bedek nu het karton met een dikke laag compost. En voilà! Het karton zal het onkruid verstikken en dat verandert vanzelf in humus... het bruine goud van de moestuin!


Heb je iets moois gefabriceerd van jouw Growing Concepts-verpakking? Deel een foto van het resultaat en misschien zie je jouw creatie terug op ons blog of Instagram-feed!


Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Example blog post
Example blog post
Example blog post