De bladrandjes worden droog en krullen om
Het blad van een plant zal het eerst aan de punten of randen uitdrogen als de temperatuur te hoog is of de plant onvoldoende vocht krijgt. Als je je hand in de pot steekt en een groot temp.verschil voelt, heeft je tuintje mogelijk te veel warmte gekregen, waardoor het zicht weer moet reguleren. Laat het terrarium een paar uur openstaan voor je het weer afsluit. Waarschijnlijk moet je je jouw Growing Concepts verplaatsen, Althans gedurende het seizoen, zodat de zonnestralen er niet op vallen. Oogt de grond te droog, volg dan de aanwijzingen om water te geven.

Er zitten insecten in mijn Growing Concepts
Niet alle insecten zijn schadelijk voor jouw Growing Concepts. Als je in het mos regenwormen, duizendpoten, slakjes of vliegjes ziet, kun je ze rustig laten zitten; die schaden de planten niet (Tenzij je je eraan stoort, dan kun je ze verwijderen) Als er een grote naakt- en huisjesslakken in zitten, haal die dan weg om te voorkomen dat ze je plantjes opeten. Ze zijn waarschijnlijk als larve of eitejs meegekomen toen je jouw growing concepts vulde met mos. Soms zie je ook kleine pluizige vlekjes op of onder de bladeren en takken verschijnen. Dit zijn wolluizen. In dat geval zul je je growing concepts moeten behandelen met aangepast middel. Andere parasieten die kunnen opduiken zijn spintmijten en bladluizen. Behandel die op dezelfde manier als wolluis.

Groen blad valt af
Dit is een natuurlijk proces wanneer de bladeren ouder worden of vervangen moeten worden door nieuwe knoppen. Als het blad in de eerste weken herhaaldelijk afvalt, komt dat doordat de planten tijd nodig hebben om sterk te worden, hun wortels te ontwikkelen en te wennen aan de luchtvochtigheid in hun nieuwe omgeving.

Het blad wordt geel
Dit kan het gevolg zijn van te veel of juist te weinig vocht. Als het substraat onder je plantjes modderig is of plakkerig is, als het mos donkergroen is en je het kunt uitknijpen als een spons, dan heb je teveel of te vaak water gegeven. Laat in dat geval de pot net zo lang openstaan totdat het overtollige vocht is verdampt. Sluit hem weer als het substraat van boven vochtig maar niet doornat meer is.

Als het substraat juist droog aanvoelt, heeft het te vaak opengestaan en/of is het tijd om water te geven. Het blad kan ook geel worden als je kalkrijk water geeft. Belangrijk is alleen gefilterd, mineraal of regenwater te geven en geen kraanwater.

Er verschijnen zwarte plekken op de bladeren
Deze plekken worden veroorzaakt door een schimmel. Verwijder de aangetaste bladeren meteen met de hand om verdere verspreiding te voorkomen. En vergeet niet om de pot 2 uur open te laten staan zodat de plant kan helen. Zwarte plekken kunnen ook ontstaan wanneer de pot in direct zonlicht staat. Omdat het glas als een loep versterkt kunnen er dan brandplekken ontstaan.

Je ziet dat er schimmel ontstaat
In de eerste weken ontstaat er soms schimmel op de mossen, takken, het blad of de steentjes. Dat ziet er meestal uit als een witte of grijze pluizige aanslag. Er kan schimmel ontstaan als de verschillende elementen van een terrarium nog niet geacclimatiseerd zijn. Haal de schimmel zo snel mogelijk weg met een schone doek om te voorkomen dat hij gaat woekeren en wacht dan tot er een biologisch evenwicht ontstaat. Zit er schimmel op een heel blad of een groot deel daarvan, knip het blad dan met steeltjes en al af. Licht remt op natuurlijke wijze de vorming van schimmels. Houd je daarom aan de adviezen voor blootstelling aan licht om de vorming van schimmels te voorkomen.