De verzorging

Licht
Het juiste licht is essentieel voor de gezondheid van je plantjes. 
Er zijn een tweetal simpele regels om te voorkomen dat je plant te weinig licht krijgt en kan gaan schimmelen, of juist teveel licht waardoor de plantjes kunnen gaan verbranden. Denk hierbij vooral aan direct zonlicht.

Regel 1 
Zet je terrarium dichtbij een raam maar zorg dat er geen direct zonlicht op kan vallen. Ramen op het noorden zorgen vaak voor te weinig licht.

Regel 2
Draai je terrarium om de 2 weken een kwartslag. Zo krijgen de plantjes gelijkmatig en voldoende licht.

Water
Een gesloten terrarium creëert zelf een vochtig klimaat waardoor de plantjes zichzelf in leven houden. 
De planten transpireren water in de vorm van damp, dit condenseert gedeeltelijk waardoor er druppeltjes aan de binnenkant van het glas zichtbaar worden.  Deze druppels bevochtigen de grond en zorgen voor een vochtige omgeving waarin de planten goed gedijen.

Soms is er sprake van teveel condens: zijn je planten nauwelijks meer zichtbaar, zet de pot 10 tot 15 minuten open. Zo kan het teveel aan vocht verdampen. Dit is altijd een gevolg van een plant die teveel warmte heeft, meestal door zonlicht.

Neem de grond als leidraad voor hoe vochtig het in de pot is. Voelt de grond droog aan dan is het tijd om water te geven. Dit zal bij een gesloten terrarium minder voorkomen, eens per half jaar.
Er hoeft niet veel water in; zo’n 50 tot 100 milliliter, afhankelijk van de grootte van het terrarium.

De temperatuur

De terraria horen binnenshuis te staan en de beste temperatuur is tussen de 16 en 27 graden. 
Is het warmer dan 27 graden zet de pot dan even open en geef wat water indien nodig.