Creëer jouw eigen kruidentuin in de keuken

Of het nu een Italiaanse saus is of Thaise curry, verse kruiden maken een gerecht af. En wat is er leuker en lekkerder dan zelf je eigen basilicum of tijm te laten groeien? Met deze tips creëer je in no-time een kruidentuintje én blikvanger in de keuken.

Ga voor kwaliteit
Het is altijd weer een teleurstelling: je koopt een potje geurige basilicum of munt in de supermarkt om een gerecht mee te kruiden en binnen de kortste keren gaat het plantje dood. Herkenbaar? Een kleine geruststelling: dit ligt niet aan jouw gebrek aan groene vingers. De kruidenplantjes uit de supermarkt worden namelijk zo geteeld dat ze niet lang meegaan, waardoor je ze steeds opnieuw moet kopen. Wil je langer van je kruiden genieten? De oplossing is om sterkere versies van deze plantjes in een terrarium te laten groeien.

Smaak te pakken
Waar potkruiden vaak binnen een paar dagen verwelken, gedijen kruiden hartstikke goed in een terrarium. Water geven is niet nodig, het terrarium creëert zelf een vochtig microklimaat waardoor de planten zichzelf in leven houden. Ideaal! Begin bijvoorbeeld met basilicum en verwonder je erover hoe snel de plant groeit. Eenmaal de smaak te pakken, is het leuk om je kruidentuintje uit te breiden met andere kruidensoorten zoals dille, munt, koriander, tijm, salie en bieslook. Tip: groepeer meerdere terrariums bij elkaar, dit staat erg mooi in de keuken. 

Echte blikvanger
Belangrijk voor de meeste kruidenplantjes is dat ze voldoende licht krijgen, maar geen direct zonlicht. Een goede plek om je terrarium te plaatsen is bijvoorbeeld op het aanrecht. Of op de vensterbank in de keuken, als daar tenminste geen direct zonlicht op schijnt. Zo kun je direct wat blaadjes afknippen als je deze nodig hebt voor in een gerecht. Draai je terrarium om de paar weken een kwartslag, zo krijgen de kruidenplantjes gelijkmatig en voldoende licht. Een terrarium met kruiden is een echte blikvanger die meteen de hele keuken opfleurt.

 Oogsten maar
Voor het plukken van de kruiden gebruik je het beste een speciaal kruidenschaartje om de plant niet te beschadigen. Knip alleen af wat je nodig hebt, want verse kruidenblaadjes smaken het lekkerst. Groeien de kruidenplanten uit hun jasje? Je kunt verse kruiden ook heel makkelijk invriezen, als de plant te groot wordt of als je de kruiden niet direct gaat verwerken in een gerecht. Knip de gewenste hoeveelheid kruiden af, was ze in ijskoud water en dep ze droog. Bind de kruiden in bundeltjes per soort samen en bewaar ze in een diepvrieszak of bakje. 

Geurig en vers
Het aanleggen van een eigen kruidentuintje past helemaal in de huidige moestuintrend. Met groen bezig zijn is niet alleen leuk, het geeft ook veel voldoening. Vooral omdat je elke dag verse kruiden voorhanden hebt om jouw favoriete recepten mee te bereiden! Een fijne bijkomstigheid is dat je veel goedkoper uit bent dan wanneer je telkens verpakte kruiden moet kopen in de supermarkt. Bovendien ben je er zeker van dat er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Kortom: verser krijg je het niet met deze heerlijke smaakmakers!

Zin om aan de slag te gaan in de keuken met je eigen verse kruiden? Natuurlijk zien we graag het eindresultaat terug. Deel je foodfoto met ons via Facebook of Instagram!


Leave a comment

translation missing: en.blogs.comments.moderated