Een palmboom in de jungle

Palmvaren, zuidzeepalm, kleine boomplant… Deze kleine junglebewoner kent nogal wat bijnamen. En allemaal passen ze goed bij ‘m. De Biophytum sensitivum is een plant die klein blijft en op het eerste gezicht veel weg heeft van een palmboompje. Al zal dit plantje het niet overleven op zand.

De Biophytum sensitivum komt van nature voor in de vochtige, tropische regenwouden van Afrika en Zuid-Oost Azië. In de Aziatische streken waar de Biophytum sensitivum voorkomt, wordt de plant gebruikt in de kruidengeneeskunde tegen onder andere buikpijn. 

Water, water!

Om de plant in de huiskamer in leven te houden, is het belangrijk om het tropische regenwoud een beetje na te bootsen. Vier tips die je kunnen helpen:

  1. Laat de aarde nooit uitdrogen, maar houd ook in de gaten dat de grond niet te nat is. Bij natte aarde kan er wortelrot ontstaan (en wortelrot trekt nare beestjes aan en betekent op den duur het einde van je plant);
  2. Zorg voor een vochtige omgeving door sproeien met een plantenspuit of een bakje water naast de plant plaatsen. Uit het bakje verdampt dan water die de luchtvochtigheid verhoogt;
  3. Deze plant kan niet tegen direct zonlicht (dat ontvangt ‘ie op de bodem van de jungle ook niet);
  4. Vallen de blaadjes af? Dat kan drie oorzaken hebben: te weinig licht, te weinig vocht of kou. Het water dat je de plant geeft moet op kamertemperatuur zijn en ook de lucht mag niet teveel afkoelen.

Nu klinkt dit lieve palmboompje opeens als veel werk (en ja, er zijn kamerplanten die minder onderhoud vergen), maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn als je de plant in een ecosysteem zet. 

De jungle in een fles

Doordat deze plant een hoge luchtvochtigheid nodig heeft, is het een zeer geschikt plantje om bijvoorbeeld onder een stolp of in een afgesloten fles te plaatsen. De luchtvochtigheid in een glazen omgeving is hoog. Er ontstaat een klein ecosysteem, waarin het verdampte water vanzelf weer bij de plant terugkomt. Het is dan dus niet meer nodig om water te geven en ook sproeien is overbodig.

Een plantje met gevoel

De bijnamen van dit plantje zijn eenvoudig uit te spreken, maar dan komt die ingewikkelde Latijnse naam. De Latijnse naam bestaat vaak uit twee (of meerdere) namen. De eerste naam is altijd de soort waaronder de plant valt, in dit geval Biophytum. De tweede naam slaat vaak op een kenmerk van de plantensoort, in dit geval de sensitiviteit. Vandaar “sensitivum”. De plant reageert op aanrakingen. Net als bij de Mimosa pudica (Kruidje-roer-me-niet) klappen de blaadjes dicht wanneer ze worden aangeraakt. Schrik niet als de plant ‘s nachts de bladeren dichtvouwt, dit is nog één van de kenmerken die Biophytum sensitivum en Mimosa pudica gemeen hebben.

De plant vermeerderen

Stekken is bij deze plant niet de manier, maar toch is vermeerderen heel eenvoudig. Wanneer de Biophytum sensitivum bloeit, zie je witroze bloemetjes. Als deze zijn uitgebloeid, ontstaan zaadjes op de plek van het uitgebloeide bloemetje. Deze zaadjes schiet de plant zelf in de rondte. Op een lichte plek en in vochtige grond ontkiemen de zaadjes en zo ontstaan er nieuwe plantjes. Dit proces kan ook plaatsvinden in een ecosysteem, waardoor je plots een glazen fles vol minuscule palmboompjes kunt hebben.

Ontvang een 10% kortingsbon!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, beste acties en je krijgt direct van ons een kortingsbon van 10% op de gehele collectie.