Planten te groot voor je terrarium? Hier is hoe je ze kunt stekken en verjongen!Een terrarium is een prachtige manier om een vleugje natuur in je huis te brengen, maar soms groeien planten sneller en groter dan je had verwacht. Als je merkt dat je planten te groot worden voor je terrarium, hoef je je geen zorgen te maken. Er is een eenvoudige oplossing: stekken! In dit artikel zullen we je stap voor stap laten zien hoe je je overwoekerde planten kunt stekken en verjongen, zodat je ze kunt behouden en een nieuwe generatie kunt laten groeien. 

Stap 1.

Selecteer de juiste stelen Kies gezonde, sterke stelen om te stekken. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van ziektes, plagen of beschadigingen. Als je plant lange uitlopers heeft, kun je deze gebruiken als stekken. Anders kun je takjes met meerdere knopen selecteren. 

Stap 2.

Snijd de stekken Gebruik een scherp en schoon mes of een schaar om de stekken van de plant af te snijden. Zorg ervoor dat elke stek minstens twee knopen heeft. Knip de stekken schuin af, net onder een knoop. 

Stap 3.

Stap 3: Verwijder onderste bladeren Verwijder de onderste bladeren van de stekken, zodat er minstens één knoop kaal is. Dit is de plek waar de wortels zullen groeien. 


Als je de wortelvorming wilt versnellen, kun je een wortelhormoonpoeder of gel aanbrengen op de kale knoop van de stekken. Dit helpt de wortels sneller te ontwikkelen


Plaats de stekken in een glas met water of een pot met vochtige potgrond. Als je voor water kiest, zorg er dan voor dat de knoop ondergedompeld is, maar de bladeren niet in het water hangen. Als je voor potgrond kiest, maak dan een klein gaatje in de grond met een potlood en steek de stek er voorzichtig in. 

Stap 4.

Creëer de ideale omstandigheden Plaats de stekken op een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat. Bij het gebruik van water, ververs dit regelmatig om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. 

Stap 5.

Het wortelen van stekken kan enige tijd duren, variërend van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de plantensoort. Blijf geduldig en geef de stekken regelmatig water of zorg voor vochtige omstandigheden in het glas met water. 


Zodra de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld, kun je ze verplanten naar een geschikte pot met potgrond. Zorg ervoor dat de nieuwe pot de juiste maat heeft voor de volwassen grootte van de plant.Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Example blog post
Example blog post
Example blog post