Je planten in leven houden? Dat doe je zo!

Je planten in leven houden kan best een uitdaging zijn. Ben jij dol op planten, maar weet je tegelijkertijd niet zo goed hoe je ze het beste kunt verzorgen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen beginnen er überhaupt niet aan om planten in huis te halen, omdat deze groene vrienden het bij hen vaak niet lang doen. En dat is zonde, want er bestaan verschillende manieren waarmee je langer van jouw planten kunt genieten! Wil je je planten zo lang mogelijk in leven houden, dan geven we je graag een aantal tips.

Ga voor de juiste planten

 

Sommige planten vereisen flink wat onderhoud. Ben je (nog) niet zo goed in het onderhouden van planten, dan is het dus verstandig om niet direct voor deze soorten te kiezen.

Gelukkig bestaan er ook planten waar je bijna niet naar om hoeft te kijken en die wel tegen een stootje kunnen. Welke planten zijn dat dan? Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetplanten, Aloë Vera, vrouwentongen of de Crassula Ovata. Onderhoudsvrije planten hebben vaak niet zoveel water nodig en/of hoeven bijvoorbeeld niet gesnoeid te worden.

 

Planten onderhouden

Geef je planten genoeg water

 

Wil je je planten in leven houden, geef ze dan niet te weinig water, maar zeker ook niet te veel. Wist je dat een teveel aan water doodsoorzaak nummer één is bij kamerplanten? Dat wil je natuurlijk voorkomen! De juiste hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren. Om welke plant gaat het bijvoorbeeld, hoe groot is de plant en wordt deze blootgesteld aan veel daglicht?

 

Een trucje om erachter te komen hoeveel water jouw plant nodig heeft is door te kijken of er tijdens het water geven water uit de onderkant van de pot komt. Is dit het geval, dan heb je te veel water gegeven. Twijfel je nog steeds of je het wel goed doet? Informeer dan bij een tuincentrum of zoek op het internet informatie over de betreffende plant.

 

"Er bestaan verschillende manieren waarmee je langer van jouw planten kunt genieten!”

Kies een geschikte plek

 

Sommige planten hebben veel licht nodig, terwijl je andere soorten het beste een schaduwrijk plekje geeft. Bepaal voordat je planten koopt waar je ze graag zou willen zetten in huis en houd rekening met de specifieke voorkeuren van de planten die je op het oog hebt.

 

Merk je dat het blad van jouw plant aan het verkleuren is? Eén van de oorzaken daarvan kan een tekort of juist een teveel aan zonlicht zijn. Verplaats de plant eens naar een lichtere of juist donkerdere plek en kijk of dat verschil maakt.

 

planten onderhouden

Voorkom stress bij je plant

 

Wist je dat niet alleen mensen en dieren, maar ook planten stress kunnen ervaren? Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jij iemand bent die regelmatig je interieur verandert. Wil je stress voorkomen bij je planten, dan doe je er goed aan ze zoveel mogelijk op dezelfde plek te laten staan. Verplaats je je kamerplanten regelmatig, dan kan dat stress veroorzaken. Je kunt je planten uiteraard wel zo nu en dan naar het licht toe draaien of verpotten als dat nodig is.


Geef af en toe een snoepje


Af en toe mag je je planten best trakteren op iets lekkers. Wat extra voeding geeft je planten een goede boost, zodat ze er weer even tegenaan kunnen. In de winter is voeding geven niet nodig, maar in de groeiperiode (doorgaans van maart tot oktober) kunnen ze soms wel een snoepje gebruiken.

 

Hoeveel voeding heeft je plant nodig en hoe vaak kun je dit het beste doen? Ook dat hangt weer af van bepaalde factoren, zoals de soort en de grootte van je kamerplant, de standplaats, maar ook de vraag of de plant last heeft van bepaalde ziektes of plagen.


Hanteer een goede luchtvochtigheid


Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je planten is zorgen voor een constante luchtvochtigheid in je woning. Niet alleen voor je planten, maar ook voor je eigen gezondheid is een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% het beste.

 

Is de lucht nogal droog in je huis? Overweeg dan een luchtbevochtiger. Ook meerdere planten in een groepje bij elkaar zetten helpt, op die manier creëren ze namelijk hun eigen mini-klimaat!

planten onderhouden
planten onderhouden


Je planten in leven houden? Zorg voor een optimale leefomgeving

 

De temperatuur in je woning beïnvloedt de groeimogelijkheid van je kamerplanten. Overdag is een temperatuur tussen de 15 en 25 graden aan te raden. Zorg in ieder geval zoveel mogelijk voor een constante temperatuur, veel planten zijn namelijk niet goed bestand tegen grote temperatuurschommelingen! Wil je je planten in leven houden, dan is het dus belangrijk om een optimale leefomgeving te creëren voor ze.

 


Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Example blog post
Example blog post
Example blog post