Een ecosysteem; hoe werkt het?

Wil je meer planten in huis halen maar vind je het lastig om de planten in leven te houden? Een ecosysteem is dé ideale interieur-vergroener voor mensen zonder groene vingers! Zodra in elkaar gezet geniet je van planten in je interieur zonder dan je er naar om hoeft te kijken. Maar hoe werkt zo’n ecosysteem eigenlijk en hoe maak je het extra persoonlijk? Wij leggen het uit!

Zo werkt een ecosysteem


Hoe een ecosyteem, of ook wel terrrarium genoemd, precies werkt is een vrij scheikundig proces. We leggen het hier op een gemakkelijke manier uit! Fotosynthese is een proces waarbij planten zelf zuurstof kunnen aanmaken. Het water in de grond wordt opgenomen door de wortels. Na de fotosynthese zullen de bladeren van de planten het water afgeven in de vorm van waterdamp. De waterdamp condenseert tegen de glazen wand van de pot en druppelt vervolgens naar de grond waar het water weer opgenomen kan worden door de wortels. Dit proces blijft zich, net zo als in de natuur, constant herhalen. Onderhoud van de planten is dus niet nodig aangezien ze zichzelf in leven zullen houden.

Helemaal geen onderhoud?


Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij een ecosysteem. Zo is het juiste licht essentieel voor het ecosysteem. Zet jouw ecosysteem op een plek met voldoende daglicht maar nooit in direct zonlicht of in de buurt van warmte bronnen zoals een centrale verwarming of felle spots. Anders word het namelijk te warm in de pot en zal bovengenoemd proces niet goed werken. 
Verder adviseren we om het ecosysteem om de twee weken een kwartslag te draaien, zo krijgen alle planten gelijkmatig en voldoende licht. Bij de juiste omstandigheden kunnen de planten zichzelf jarenlang in leven houden!

Doordat het ecosysteem zijn eigen microklimaat creëert hoef je de planten dus geen water te geven. Toch kan het gemiddeld eens per half jaar voorkomen dat het nodig is om extra water te geven. Neem de grond als leidraad voor hoe vochtig het in de pot is. Als de grond droog aanvoelt, kun je 5 tot 10 cl water geven, afhankelijk van de grootte van jouw ecosysteem.

Ecolight XXL

"Bij de juiste omstandigheden kunnen de planten zichzelf jarenlang in leven houden!”

Maak jouw ecosysteem extra persoonlijk


Nieuw bij Growing Concepts zijn ecosystemen die je helemaal zelf kan samenstellen. Kies voor de planten die je zelf het mooist vind en maak het ecosyteem daardoor extra persoonlijk! Het aantal planten dat in het ecosysteem past staat per model glaswerk duidelijk aangeven waardoor het ecosysteem nooit te leeg of te vol zal zijn. Kies bijvoorbeeld voor de populaire Ficus Ginseng plant, Het koffie plantje de Coffea Arabica of ga voor een plantje met een mooie bladtekening zoals de Calathea. Keuze genoeg!

Ook perfect als cadeautje


Een bloemetje halen om iemand te feliciteren of ergens mee te steunen natuurlijk een heel mooi gebaar wat altijd word gewaardeerd. Het nadeel van bloemen is alleen dat ze snel dood gaan. Wil je iemand graag een blijvend aandenken geven, dan is een ecosysteem het perfecte cadeautje! Ecosystemen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Wil je een groots gebaar geven? Ga dan voor een groot ecosysteem zoals de Ecolight XXL. Heb je een iets kleinere budget of ruimte? Kies dan voor een Egg of Erlenmeyer medium.

Ecolight
Egg large Calathea

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Example blog post
Example blog post
Example blog post