Een duik in de geschiedenis van het mini-ecosysteem

Een duik in de geschiedenis van het mini-ecosysteem

Het is je vast niet ontgaan, terrariums met planten zijn een grote trend in interieurland. Maar wist je dat dit fenomeen eeuwenoud is? Al in de negentiende eeuw groeide het mini-ecosysteem uit tot een hip woonaccessoire. Een duik in de geschiedenis.

Toevallige ontdekking

De voorloper van het terrarium zoals we dat nu kennen is de ‘Wardian case’. Een kleine kas gemaakt van glas en hout, vernoemd naar de Londense arts en amateurbotanicus Nathaniel Bagshaw Ward. Hij ontdekte in 1829 toevallig dat verschillende plantensoorten – waaronder varens – zichzelf in leven kunnen houden in een klein, afgesloten glazen kistje. Het vocht dat via de bladeren verloren gaat, slaat neer als condens en wordt door de wortels weer opgenomen.

Tropische planten

Door het handzame formaat konden mensen de Wardian case makkelijk vervoeren op zeeschepen. Natuuronderzoekers, onder wie Ward, gebruikten deze uitvinding dan ook tijdens hun ontdekkingsreizen. Zo konden zij hun plantencollecties uitbreiden en allerlei tropische soorten naar Europa brengen. Kamerplanten die nu nog steeds in onze woonkamers en tuinen prijken! Leuk weetje: uit de Wardian Case ontstond uiteindelijk de internationale glastuinbouw. 

Pronkstuk in huis

Behalve functioneel hadden de terrariums ook een decoratieve functie. Ze groeiden in de negentiende uit tot gewilde woonaccessoires. Bij veel rijke families in West-Europa en Amerika stond een terrarium in huis te pronken. Deze miniatuurserres zagen er soms uit als kleine glazen paleisjes. De trend zorgde bovendien voor een ware varen- en orchideeënhype! In de prachtige terrariums kwamen deze exotische planten fantastisch tot hun recht.

Groen in glas

Minituintjes achter glas zijn vandaag weer helemaal terug, en hoe: terrariums zijn er in alle vormen en maten. Van onze Erlenmeyer, die met zijn karakteristieke vorm doet denken aan laboratoriumglaswerk, tot de Biodome, een koepelvormig terrarium. Of wat dacht je van onze Ecolight XL met een led-lampje aan de bovenkant, wat zorgt voor een uniek effect? Voorzien van mos, aangevuld met allerlei tropische planten, ontstaat er een complete wereld achter glas.

Zelfvoorzienend

Een plantenterrarium staat geweldig in je interieur. Uniek is dat de planten in zo’n mini-ecosysteem zelfvoorzienend zijn. Als een blaadje verdort, wordt dat weer omgezet in voeding en zo gaat dat door. Het enige waar je op moet letten is dat je het terrarium niet vol in de zon zet, maar dat de planten toch veel licht krijgen. Minimale verzorging én een ontzettend mooi accessoire in je interieur. Met dank aan de geniale uitvinding van Nathaniel Bagshaw Ward!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.