website Skip to content

Een palmboom die de weg wijst. Of een plant die zijn bladeren sluit als de zon ondergaat. Ja, ze bestaan echt. Sommige planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook hele bijzondere eigenschappen. Deze 5 planten zijn uniek in hun soort.

Deze 5 planten hebben geweldige eigenschappen

Een palmboom die de weg wijst. Of een plant die zijn bladeren sluit als de zon ondergaat. Ja, ze bestaan echt. Sommige planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook hele bijzondere eigenschappen. Deze 5 planten zijn uniek in hun soort.

 Raak mij aan

Een fascinerende plant is de biophytum sensitivum. Met zijn veervormige bladeren en dunne stam ziet hij eruit als een minipalmboompje. Al groeit deze soort niet op zandstranden, maar in de jungle van Afrika en Zuidoost-Azië. Maar hij doet het ook fantastisch als kamerplant in een plantenterrarium, zoals de Jar of Egg. Daarin bootst hij het tropisch regenwoud na en houdt hij zijn eigen ecosysteem in stand. Uniek aan deze plant is dat hij zijn bladeren sluit bij regen, aanraking en als het nacht is. Een klein wondertje van de natuur! Net als kruidje-roer-mij-niet, een plantje met diezelfde grappige eigenschap, die trouwens gewoon in Nederland groeit.

 Wat ritselt daar?

Ook de calathea is een tropische sfeermaker met unieke eigenschappen. In de eerste plaats is deze Amazonebewoner een echte beauty vanwege de spectaculaire bladtekeningen die wel met de hand geschilderd lijken te zijn. Maar dat is nog niet alles. Net als de biophytum sensitivum sluit deze plant sluit ‘s avonds zijn bladeren, om ze 's morgens weer te openen als de zon opkomt. En dat maakt een ritselend geluid! Vandaar de bijnaam ‘living plant’. Calathea’s danken hun naam trouwens aan het Griekse woord ‘kalathos'. Dit betekent korf of mandje. Bepaalde stammen uit Zuid-Amerika gebruikten de lange bladeren om er manden van te vlechten. 

 Bonsai voor beginners
Hij heeft wel iets weg van een bonsaiboompje: de ficus ginseng. Je herkent ‘m aan zijn grillig gevormde luchtwortels – gingseng is Chinees voor ‘wortel’. Met zijn dikke, grillige stam en glanzende, ovale blaadjes is het inderdaad net een miniatuurboom in huis. Deze Aziatische beauty is ook nog eens erg makkelijk in de omgang en dus een geliefde kamerplant. Bijzonder is dat de wortels van deze woonplant worden gekweekt in China en Maleisië, waar ze zo’n vijftien jaar groeien. Nederlandse kwekers importeren de plant en kweken deze in een kas af als bonsai. De plant heeft dus al een heel leven achter de rug voor hij in jouw terrarium de show steelt!

 Australische toverboon
Nog zo’n bijzondere plantensoort is de castanospermum. Of zoals wij ‘m liever noemen: de Australische kastanje. Hij groeit namelijk uit grote bonen – en ja, die hebben wel iets weg van kastanjes. Deze bonen steken boven de aarde uit. En dat maakt deze exotische kiemplant net een tikje anders dan anders. Ook het glanzende, diepgroene blad draagt bij het siergehalte. Leuk weetje: in het wild – en dan bedoelen we in het tropisch regenwoud– worden deze bomen maar liefst vijftien meter hoog! Maar maak je geen zorgen, in jouw eigen plantenterrarium houdt deze Australische aandachttrekker gelukkig een lief klein formaat.

 Palm voor dorstige reizigers
Tot slot lichten we graag de reizigersboom uit, één van de bekendste planten van Madagaskar. Spectaculair is dat zijn gesteelde bladeren – die lijken op bananenbladeren – in een waaiervorm groeien. Hoe hij aan zijn bijnaam reizigersboom komt? Omdat reizigers vroeger konden overleven door het opgehoopte regenwater uit de bladoksels van de plant te drinken. Althans, dat vertellen de oude volksverhalen. Ook zouden zijn bladeren altijd dezelfde noord-zuidoriëntatie hebben, waardoor je de palm kunt gebruiken als kompas. In de Dana-collectie tref je deze unieke plant aan als behangcirkel. Een blikvanger met een bijzonder verhaal!

Updated: Published:

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.