Arabica nights

Het koffieplantje: de naam alleen al klinkt lieflijk. Dit lieve plantje met glimmende, diepgroene bladeren verschijnt steeds vaker als kamerplant.

Coffea arabica is waarschijnlijk de eerste plant waar koffie van de vruchten werd gemaakt. In de rode vruchten zitten de koffiebonen. De plant moet al enkele jaren oud zijn voordat het kan bloeien. Mogelijk krijgt de plant het zo naar zijn zin in jouw huis, dat er vruchten aan komen. Het is nog wel een heel proces van drogen, roosteren en malen om van de bonen échte koffie te maken. Je kunt de boontjes ook als zaadjes gebruiken, lees onderaan hoe je ze kunt laten ontkiemen.

Tropische koffie
Dit plantje komt uit de tropen. Een erg vochtige omgeving. In de woonkamer heeft de plant dan ook regelmatig een sproeibeurt nodig en mag de aarde nooit uitdrogen. Omdat de plant van een vochtige omgeving houdt, is het een ideale plant voor in een terrarium. In zo’n afgesloten omgeving kan de plant zichzelf voorzien van vocht, doordat het verdampte vocht langs de wanden terug naar de aarde stroomt.

Van dwerg tot reus
Meestal wordt de naam als verkleinwoord gebruikt: koffieplantje. Vaak is de plant bij aanschaf 10 tot 30 centimeter hoog, maar dat kleine koffieplantje kan wel 2 meter hoog worden! De plant houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Zet de plant dus op een zo licht mogelijke plek, bijvoorbeeld voor een raam op het noorden, waar de zon niet op de bladeren schijnt. Als er wel zonlicht op de bladeren schijnt, kunnen er donkerbruine brandplekken ontstaan. Die plekken kan een plant niet meer herstellen.

Een scheut koffie
De plant is eenvoudig te stekken op een andere manier: scheuren. De plant bestaat uit meerdere scheuten die je van elkaar los kan halen. Stekken door middel van scheuren gaat als volgt:
Haal de plant uit de pot;
Scheur de kluit (het liefst een beetje voorzichtig, maar beschadiging kan je niet voorkomen bij stekken) in tweeën (of drieën of vieren, afhankelijk van de grootte van de plant en hoeveel stekken je wil);
Zet de kluiten ieder in een eigen potje met verse aarde;
Geef de plantjes wat water en laat ze een tijd met rust.
De plantjes zullen even moeten bijkomen van dit geweld. Als ze er een paar dagen zielig bijhangen, neem het ze niet kwalijk!

Je kunt de plantjes ook zaaien. Ongebrande koffiebonen zijn groen en kun je als volgt laten ontkiemen:
Stop het boontje in een kleine pot met vochtige aarde;
Zet plastic (folie of een doorzichtige bak) of glas over het bakje;
Zet het potje licht, maar niet in direct zonlicht;
Houd in de gaten of de aarde niet uitdroogt (geef bij droge aarde een beetje water), maar ook of de omgeving niet te nat is.
Als de aarde droog is, kleurt het lichtbruin. Dan is het tijd voor wat water. Het is beter om kleine beetjes water te geven dan in één keer veel water. Het is voor een plant lastiger om een grote hoeveelheid water te verwerken.

Bij een omgeving die te vochtig is, ontstaat schimmel. Als je schimmel ziet, haal het dan weg met een wattenstaafje. Laat het plastic of glas een dag van de pot af zodat er frisse lucht bij kan en er water kan verdampen.

Als de zaailing twee tot drie centimeter is, is het niet meer nodig het potje af te dekken. Geef het plantje wel af en toe een sproeibeurt en houd de aarde vochtig. Wie weet ontgroeit ‘ie op een dag wel de naam “koffieplantje” en wordt het een metershoge koffieplant!

Ontvang een 10% kortingsbon!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, beste acties en je krijgt direct van ons een kortingsbon van 10% in je mailbox op de gehele collectie.